ÅSNENS NATIONALPARK

Den nya Nationalparken invigdes den 25 Maj, 2018 av vår Kronprinsessa Viktoria.
Åsnens Nationalpark är Sveriges 30:e Nationalpark.

Nationalparken omfattar i första hand delar av naturreservaten Bjurkärr, Toftåsa myr och Västra Åsnens övärld samt den sägenomspunna platsen Trollberget. Området ligger i Alvesta och Tingsryds kommuner och på gränsen till Växjö kommun. Huvudentré är i Sunnabron och en mindre entré i Trollberget. Ädellövskogarna i området är ovanligt artrika främst när det gäller lavar, svampar och vedlevande insekter. De över hundra öarna, skogarna, våtmarkerna och vattenmiljön tillsammans gör att hela Åsnenområdet har ett rikt fågelliv med bland annat fiskgjuse, havsörn, storlom och lärkfalk.

Ett område som representerar det sydsvenska slättlandskapet. Ett besök i området erbjuder besökaren en vildmarkskänsla, gamla bokskogar, många öar och skär och ett rikt växt- och djurliv. Nationalparken har en yta på 19km2, den har cirka 200 Öar och 75% består av vatten. En unik insjö skärgård.

Med fördel tar du dig in i nationalparksområdet från Getnö-Lake Åsnen Resort. Ö-världen och lövrika skogar erbjuder många upplevelser. En rikedom av biologisk mångfald med variationer under olika årstider och möjlighet att vandra i skog, cykla eller ge sig ut på sjön.

På Getnö, kan vi hjälpa Er med att planlägga Ert besök i Åsnens Nationalpark. Det är lätt att nå Nationalparken med hjälp av kanot/kajak, cykel eller till fots. Kanotleden Värendsleden går igenom Nationalparken och Cykelleden Banvallsleden går direkt förbi Trollberget, den västra entrén. Man kan även gå till fots från Getnö ned till Toftåsa Myr som är den sydligaste delen på Nationalparken.

Entré Sunnabron (huvudentrén), här finns all information och fina strövstigar att gå, från 2km till 8km. Grillplatser och fina utsiktspunkter finns samt bryggor.

Entré Trollberget (västra entrén), ligger vid Åsnens västra sida. Här kan man göra korta rundvandringar mellan 1km-2,5km. Man kan även gå upp till Ramnaberg, Åsnens högsta utsiktspunkt. Det finns även en fin övernattningsplats Utsikten. Fina grillplatser, bryggor och information om Sveriges olika naturtyper. Spännande är att se trollberget och läsa om sägner och berättelser från förr.(det finns även flera andra kanotcampingplatser i sjön Åsnen)

Allt material i Nationalparkens byggnader är av EK från de fina Ek-skogarna (Karoliner Ekar). Allt är uppbyggt på naturens villkor.  Åsnens Nationalpark är till för att bevara Natur- och Kulturvärdena i Sjön Åsnen. Detta för Naturens egen skull och för våra kommande generationer.

Vi på Getnö, värnar om naturen och vi vill erbjuda kvalitativa Naturupplevelser och samtidigt ge kunskap om vår vackra unika Natur i Åsnen-området. Se våra guidade paket på ÅsnenGuiderna.se

Välkomna till Naturparadiset – sjön Åsnen och ”Naturens Hall of Fame”:
Åsnens Nationalpark. - Naturen är som plåster för själen !

Ingrid E-M Olsson
Nationalparks Ambassadör
Getnö Lake Åsnen Resort

Asnens_samarb_RGB

Konferenser på Getnö - Lake Åsnen Resort

Med omtanke för naturen

Regional & hållbar

med en lång tradition sedan 1967 i Åsnen området

Egen Solenergi

med vår nya solcellsanlägging producerar vi även egen ström

Naturvårdsområde

ett 15 km² stort privat naturvårdsområde direkt vid nationalparken

Nyhetsbrev & Special erbjudande

Vi informerar Er över nyheter och våra special erbjudande.


CAMPERS CHOICE 2024

Please Vote For Us 

Rulla till toppen