☎ +46 477 240 21
ggab_header_naturguider_1100x400

Natur o. Fågelguider

ÅsnenGuiderna är en "guidepool" med professionella guider i Åsnen-området

professionella guider

På Naturens villkor

små & exklusiva grupper

Ingrid E-M Olsson

ggab_asnen-guides_i_olsson_490x300

Guide: Fiskgjusesafari, Viltspaning, guidade båtturer

Språk: Svenska, Tyska, Engelska

Turistentreprenör på Getnö Gård i över 20år, med ett brinnande naturintresse. Jag är både viltvårdare och naturfotograf, navigerar gärna runt Öarna på sjön Åsnen med fågelkikare och kamera. Att få höra storlommen ropa en tidig morgon, se betande älgar, nyfödda rådjurskid eller se fiskgjusen jaga, det är bara en del av de oförglömliga naturupplevelserna som man kan uppleva här i sjön Åsnen.

Vibeke Hyltén-Cavallius

ggab_asnen-guides_h-c_vibeke_490x300

Guide: Berättarvandringar på Getnö och i Nationalparken Åsnen.

Språk: Svenska och Engelska

Jag anordnar berättarvandringar för grupper av olika åldrar. Det som är fantastiskt med både Getnö och Trollberget är att det är lättillgängligt att ta sig fram med barnvagnar, rullatorer och rullstolar. Alla kan vara med och njuta av naturen, vandra efter förmåga och lyssna till berättelser från folksägnernas värld.

Det finns nämligen otaliga folksagor och sägner som handlar om vad man kan träffa på ute i naturen och som sätter igång fantasin. För en så där 150 år sedan sa folk att man kunde möta jättar och troll bland klippor och berg. Det förföriska skogsrået med sin ihåliga rygg inne i skogen. Näcken med förmågan att förvandla sig till både bäckahäst och sjörå vid vattnet för att locka ner dig i djupet. Där fanns också gloson, som är kusin med vildsvinen, lindormen, som kan förvandla sig till ett hjul och varulven, som egentligen är en man som drabbats av en förbannelse. Bland många mystiska folktroväsen är dessa bara ett urval. Man trodde också att träden och örterna samt djuren och fåglarna hade magiska trolldomskrafter.

Denna typ av berättelser har alltid roat och fascinerat mig. För 10 år sedan gick jag en universitetskurs i muntligt berättande i teori och praktik. För ett år sedan blev jag nationalparksambassadör för Åsnens Nationalpark genom Länsstyrelsen i Kronoberg.

Välkommen till en annorlunda vandring ute i naturen på Getnö och på Trollberget.

Jan Borgehed

ggab_asnen-guides_j_borgehed_490x300

Guide: Fågelguide
Språk: Svenska

Sedan mer än fyrtio år har jag bott vid Åsnen. Otaliga är de naturutflykter jag gjort längs Åsnens stränder med omgivningar. Här har jag upplevt den sydsvenska ädellövskogen, det karga myrlandskapet, de öppna fjärdarna och det gamla småländska bondelandskapet. Ett särskilt öga har jag haft till fåglarna vid och i sjön genom åren, men naturen i sin helhet fascinerar mig på många sätt. Jag var med och startade Tingsryds fågelklubb 1981 och sedan dess har jag lett många fågelutflykter till Åsnens många olika biotoper. Jag har genom åren även hållit många fågelkurser. I juli 2019 blev jag diplomerad guide och nationalparksambassadör för Åsnens Nationalpark av Länsstyrelsen i Kronoberg. Jag kan guida i följande områden: Åsnens Nationalpark-Toftåsa Myr och Bjurkärr. Hackekvarn/Ekefors, Mörrumsån/Ekenäset och Ällenäs Udde

Anna Jeppsson

ggab_asnen-guides_a_jeppsson_490x300

Guide: Turridning på Islandshästar.

Språk: Svenska, Engelska

Hej Anna Jeppsson heter ja och är från Tullstorp norr om Hässleholm. Har sedan 1999 drivit mitt företag Stall Pilekull där ja erbjuder turridning och ridskola för alla med eller utan funktionshinder. Alla ska räknas lika. Med mig på Getnö har ja mina fantastiska islandshästar som arbetat många år i min verksamhet. De är lugna trygga och trivas med sin uppgift att lugnt ta nya gäster med på en tur. Ni kan även träffa på min dotter Alicia som trots sin unga ålder på 14 år är en erfaren ryttare med bl.a. ett SM silver på islandshäst. Alicia pratar flytande engelska.

Janneke Ordelmans

ggab_asnen-guides_j_ordelmanns_490x300

Guide: Natur Guide

Språk: Dutch, Engelska

My name is Janneke Ordelmans. Originally from the Netherlands but living and working in Sweden since 2016. Nature is my biggest passion. While living in the Netherlands I worked as a ranger at National Park the Utrechtse Heuvelrug for the State Forestry (‘Staatsbosbeheer’). Here in Sweden, I am the co-owner of a company specialized in nature conservation. I also organize guided nature trips to let people experience the Swedish wilderness. You can also join me on a fishing trip with a fishing kayak.

Har vi väckt ditt intresse?

Skriv till oss och vi kommer att kontakta dig.

Nyhetsbrev & Special erbjudande

Vi informerar Er över nyheter och våra special erbjudande.