ggab_header_guider_1100x500

Natur o. Fågelguider

ÅsnenGuiderna är en "guidepool" med professionella guider i Åsnen-området

professionella guider

På Naturens villkor

små & exklusiva grupper

Ingrid E-M Olsson

ggab_asnen-guides_i_olsson_490x300

Guide: Fiskgjusesafari, Viltspaning, guidade båtturer

Språk: Svenska, Tyska, Engelska

Turistentreprenör på Getnö Gård i över 20år, med ett brinnande naturintresse. Jag är både viltvårdare och naturfotograf, navigerar gärna runt Öarna på sjön Åsnen med fågelkikare och kamera. 2019 blev jag diplomerad guide och nationalparks ambassadör för Åsnens Nationalpark av Länsstyrelsen i Kronoberg. 2021 fick jag även titeln certifierad naturguide av Naturturism företagarna i Sverige. Att få höra storlommen ropa en tidig morgon, se betande älgar, nyfödda rådjurskid eller se fiskgjusen jaga, det är bara en del av de oförglömliga naturupplevelserna som man kan uppleva här i sjön Åsnen.

logga_certifierad_naturguide_med

Stuart Hippach

ggab_asnen-guides_s_hippach_490x300

Guide: Matsvamp

Språk: Svenska, Engelska

Jag är född och uppvuxen i London. Här i Sverige blev jag snart begeistrad över de mängder fantastisk svamp som finns lättillgänglig i de svenska skogarna. Ett omedelbart intresse har blivit en 30-årig besatthet. Från juni till november är jag konstant i skogen. Frysen och källaren är proppfulla med kantareller, trattkantareller, trumpetsvamp och diverse soppar och skivlingar. Svamp är utsökt god mat, men det är viktigt att veta vilka sorter man ska satsa på. Jag älskar att visa nybörjaren vad som är bäst och var, när och hur man ska plocka dem. Jag visar också gärna hur man förvarar svampen och bäst lagar till den.

Vibeke Hyltén-Cavallius

ggab_asnen-guides_h-c_vibeke_490x300

Guide: Berättarvandringar på Getnö och i Nationalparken Åsnen.

Språk: Svenska och Engelska

Jag anordnar berättarvandringar för grupper av olika åldrar. Det som är fantastiskt med både Getnö och Trollberget är att det är lättillgängligt att ta sig fram med barnvagnar, rullatorer och rullstolar. Alla kan vara med och njuta av naturen, vandra efter förmåga och lyssna till berättelser från folksägnernas värld.

Det finns nämligen otaliga folksagor och sägner som handlar om vad man kan träffa på ute i naturen och som sätter igång fantasin. För en så där 150 år sedan sa folk att man kunde möta jättar och troll bland klippor och berg. Det förföriska skogsrået med sin ihåliga rygg inne i skogen. Näcken med förmågan att förvandla sig till både bäckahäst och sjörå vid vattnet för att locka ner dig i djupet. Där fanns också gloson, som är kusin med vildsvinen, lindormen, som kan förvandla sig till ett hjul och varulven, som egentligen är en man som drabbats av en förbannelse. Bland många mystiska folktroväsen är dessa bara ett urval. Man trodde också att träden och örterna samt djuren och fåglarna hade magiska trolldomskrafter.

Denna typ av berättelser har alltid roat och fascinerat mig. För 10 år sedan gick jag en universitetskurs i muntligt berättande i teori och praktik. För ett år sedan blev jag nationalparksambassadör för Åsnens Nationalpark genom Länsstyrelsen i Kronoberg.

Välkommen till en annorlunda vandring ute i naturen på Getnö och på Trollberget.

logga_certifierad_naturguide_med

Har vi väckt ditt intresse?

Skriv till oss och vi kommer att kontakta dig.

Nyhetsbrev & Special erbjudande

Vi informerar Er över nyheter och våra special erbjudande.


CAMPERS CHOICE 2024

Please Vote For Us 

Rulla till toppen